- About Us
- Our Humans
- News & Events
- Gefyra
- Women's Weaving Collective Project
- The Geraki Weaving Collective Video Series
- Journey into the World of the Geraki Weavers
- Fotis Kontoglou’s Connection to the Village of Geraki’s Artistic Heritage
- The Link Between Ornamental Designs in Byzantine Churches and Geraki Weavings
- Embarking on the Practice of Kilim Weaving in Geraki
- Our Return to Geraki
- A Day in the Life of a Student Researcher in Geraki
- Thoughts on Geraki in the Days of the Roman Empire
- The Molyvos Connections Project
- Speaker Series
- Interviews
- Women's Weaving Collective Project
- SNF New Media Lab
- Contact
- Faculty + Staff Portal
News release
Ο καθηγητής Αντρέ Γερολυμάτος, πρωτοστάτης των Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Σάιμον Φρέιζερ, απεβίωσε σε ηλικία 67 ετών
Με μεγάλη θλίψη προβαίνουμε στην αναγγελία του θανάτου του για πολλά χρόνια διευθυντή και φίλου μας, καθηγητή Ανδρέα Γερολυμάτου.
Ο Δρ. Γερολυμάτος σπούδασε Κλασικές Σπουδές στο Κολλέγιο Λογιόλα (Dipl.), στο Πανεπιστήμιο Κονκόρντια (BA) και στο Πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ (MA), πριν στρέψει το ακαδημαϊκό του ενδιαφέρον στην Ιστορία για τη διδακτορική διατριβή του, πάλι στο Πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ, με την έρευνά του να αφορά στις Βρετανικές Υπηρεσίες Πληροφοριών και τις Επιχειρήσεις Δολιοφθοράς και Ανταρτοπολέμου κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα (1941 - 1944). Δίδαξε στο Κολλέγιο Ντόσον και στο Πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ, πριν γίνει μέλος του Τμήματος Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Σάιμον Φρέιζερ το 1996 ως ο πρώτος κάτοχος της Έδρας Ελληνικών Σπουδών με την υποστήριξη του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου της Βρετανικής Κολομβίας.
Με την έναρξη της τοποθέτησής του, ο Δρ. Γερολυμάτος κατέβαλε προσπάθειες για να εξασφαλίσει περισσότερους πόρους και να διευρύνει τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Σάιμον Φρέιζερ. Για πάνω από 23 χρόνια κατάφερε να συγκεντρώσει εκατομμύρια δολάρια σε δωρεές και υποτροφίες από κυβερνήσεις, ΜΚΟ και ανθρώπους που συμμερίζονταν το όραμά του για μια έντονη και αφοσιωμένη παρουσία των Ελληνικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία. Αναζητούσε πάντα να δημιουργήσει γέφυρες και να συνάψει συνεργασίες, και ένας από τους σημαντικότερους εταίρους του ήταν το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Με την υποστήριξη του Ιδρύματος, ο Δρ. Γερολυμάτος εγκαινίασε την πρώτη σε παγκόσμια κλίμακα διαδικτυακή πλατφόρμα διδασκαλίας γλώσσας ειδικά σχεδιασμένη για τη Νέα Ελληνική. Η τεχνολογία που αναπτύχθηκε στα πλαίσια του συγκεκριμένου έργου συνέχισε να εξελίσσεται και χρησιμοποιήθηκε για να υποστηρίξει τη διδασκαλία της Αραβικής, της Γαλλικής, καθώς και 13 υπό εξαφάνιση γλωσσών των Πρώτων Εθνών στην περιοχή του Δυτικού Καναδά, σε συνεργασία με το Κέντρο Γλωσσών των Πρώτων Εθνών του Πανεπιστημίου Σάιμον Φρέιζερ. Η σχέση εμπιστοσύνης που έχτισε ο Δρ. Γερολυμάτος με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος οδήγησε τελικά στη χορηγία 7 εκατομμυρίων δολαρίων για τη δημιουργία του ΙΣΝ Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Σάιμον Φρέιζερ, το μεγαλύτερο κέντρο του είδους του στη Βόρεια Αμερική.
Προκειμένου να καταφέρει να δημιουργήσει τα θεμέλια για μια διαρκή παρουσία των Ελληνικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο, ο Δρ. Γερολυμάτος αφιέρωσε μεγάλο κομμάτι του χρόνου του και συχνά παρευρισκόταν σε εκδηλώσεις, όπου έδινε ομιλίες πάνω στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα, απευθυνόμενος σε ακαδημαϊκό και μη κοινό. Η εμπειρία του σε θέματα τρομοκρατίας και διεθνών σχέσεων τον έκανε περιζήτητο στα τοπικά, εθνικά και διεθνή ΜΜΕ, ιδιαίτερα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.
Η εμπειρογνωσία του αυτή τροφοδοτούνταν από την ενεργό ερευνητική του δραστηριότητα, που διατήρησε σε όλη την ακαδημαϊκή του καριέρα. Ο Δρ. Γερολυμάτος διερευνούσε κατ’ εξακολούθηση την τραυματική εμπειρία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου στον ψυχισμό των Ελλήνων, ένα ζήτημα που παραμένει βαθιά διχαστικό για τη χώρα. Ένα από τα πρόσφατα βιβλία του, Ένας Διεθνής Εμφύλιος Πόλεμος: Ελλάδα, 1943 - 1949, που εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο Yale University Press, έλαβε αξιοσημείωτες κριτικές για την ισορροπημένη, αμερόληπτη προσέγγιση στη διαμάχη, κάτι που σπάνια συνέβαινε στη σχετική βιβλιογραφία. Το βιβλίο ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένο στην Ελλάδα, όπου μεταφράστηκε και εκδόθηκε από τις εκδόσεις Διόπτρα.
Ανάμεσα στις πολυάριθμες περγαμηνές και βραβεύσεις του Δρα Γερολυμάτου περιλαμβάνονται το Μετάλλιο του Αδαμάντινου Ιωβηλαίου της Αυτού Μεγαλειότητας Βασίλισσας Ελισάβετ Β΄ και του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος του Φοίνικα για τη συνεισφορά του στον ελληνικό πολιτισμό.
Η απουσία του θα είναι αισθητή σε όλο το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό, καθώς και στους σπουδαστές του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Σάιμον Φρέιζερ.
Θα υπάρξει λαϊκό προσκύνημα την Τετάρτη, 5 Ιουνίου 2019 από τις 7 μ.μ. μέχρι τις 8 μ.μ. στον Ελληνορθόδοξο Ναό του Αγ. Γεωργίου (4500 Arbutus St, Vancouver, BC). Η νεκρώσιμη ακολουθία θα τελεστεί την Πέμπτη, 6 Ιουνίου 2019 από τις 11 π.μ. μέχρι τις 12 μ.μ. στην ίδια τοποθεσία. Η ταφή θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 6 Ιουνίου 2019 από τις 12:30 μ.μ μέχρι τη 1:30 μ.μ στο Ocean View Burial Park (4000 Imperial St, Burnaby, BC).